8 leggyakoribb téma

A hasnyálmirigy egészsége és a vércukorszint kapcsolata

3466
HOZZÁSZÓLÁS:

A hasüregben, a patkóbél hajlatában, jobbról harántirányban bal felé húzódó, kézfej nagyságú, belső -és külső elválasztású mirigy.
Mint külső elválasztású mirigy, a vékonybél emésztéshez szükséges emésztő fermentumokat termeli. Belső elválasztású hormonjai közül most a két talán legfontosabbal, az inzulinnal és a glukagonnal foglalkozunk. Optimális működése alapvető a szervezet egészsége szempontjából!

A hasnyálmirigy emésztőenzim-termelő sejtjei között hormonokat előállító sejtek szigetecskéi találhatók. A szigeteket felfedezőjük, Paul Langerhans, berlini patológus után Langerhans-szigeteknek nevezik . A Langerhans-szigeteket számos parányi ér szövi át, amelyeken a hormonok szállítása zajlik.

Inzulin

A cukor (glükóz) vérbeli koncentrációjától függően termelődik. Minden magas szénhidráttartalmú étel (kenyér, tészta, rizs, puding vagy fagylalt) megemeli a vércukorszintet. A vércukorszint emelkedése arra készteti a hasnyálmirigyet, hogy inzulint termeljen és válasszon el.

Az inzulint a már említett Langerhans-szigetek béta-sejtjei termelik. Inzulin hatására csökken a vércukorszint, mert a vérben levő cukor (dextróz) be tud lépni a sejtekbe, és ott elég. Továbbá, a felesleg inzulin segítségével állati keményítő (glikogén) formájában főképpen a májban tárolódik.
Az inzulin elősegíti a glükóz felvételét a májban és az izomsejtekben, ahol energiatartalékként raktározódik: a májban a glükóz láncszerűen glikogénként található meg, ez a készlet jól jön hirtelen stressz vagy testi megerőltetés esetén, mert ilyenkor rövid távon rendelkezésre áll a szükséges tartalék.

Amennyiben édességet kívánunk, a legjobb, ha teljes értékű, gabonatartalmú ételekkel csillapítjuk vágyunkat, például gabonamüzlivel. Persze csokoládéval és szőlőcukorral rövid távon megemelhetjük a vércukorszintet, és ezzel átmenetileg csúcsformába kerülünk. Ám a hasnyálmirigy azonnal bőséges inzulin kiválasztással reagál, hogy újra rendbe tegye a vércukortükröt.
A következmény: a vércukor a “spájzba” kerül. A farkasétvágy és a fáradtság ennek a cukorral-való alul ellátottságnak a jellemző tünete.

A táplálkozás során a bélből felszívódó cukor növeli a vércukorszintet, mire automatikusan inzulin választódik el. Ennek hatására a vércukorszint süllyed, kezdetben akár a normális alá is, majd adrenalin hatására a szint csillapodó rezgés formájában ismét emelkedik mindaddig, míg állandó nem marad.Az inzulin ugyanakkor arról is gondoskodik, hogy a vérből szállított cukor a megfelelő sejtekben zsírrá alakuljon.

Glükagon

A glükagon az inzulin ellenpárja. A Langerhans-szigetek alfa-sejtjei az inzulinnal ellentétes hatású, vércukorszint- emelő hormont ürítenek a vérbe. A glükagon elősegíti a glikogén lebontását, vagyis gondoskodik róla, hogy stresszhelyzetben és fizikai igénybevétel esetén a cukortartalékok a raktárból a vérbe kerüljenek. Ily módon tudjuk felhasználni őket a sejtekből energiaforrásként. Glükagon akkor is kiválasztódik, ha a vér cukortartalma egy minimális érték alá csökken. Gyógyszerként a glükagont cukorbetegek elsősegélyekor alkalmazzák, amikor vércukortükrük veszélyesen lesüllyed. A hormon adása után negyed-fél órán belül a páciens jobban lesz.

Az inzulinnak és a glükagonnak tehát jelentős szerepe van a vércukorszint-szabályozásban!

A hasnyálmirigy egészségének a megőrzése a vércukorszint szempontjából különösen fontos! Gyulladásos megbetegedései (emésztőenzimjei helyben aktiválódnak, nem távoznak, károsítják a hasnyálmirigy szöveteit) elkerülhetetlenül magukkal vonják a működési rendellenességeket: az említett hormontermelés felborulását, ezáltal pedig a vércukorszint (akár drasztikus) megemelkedését.

3466
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]