8 leggyakoribb téma

A hasnyálmirigy idült gyulladása

4357
HOZZÁSZÓLÁS:

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás (a részletekért KATTINTSON IDE) igen ritkán megy át hasnyalmirigy-hasnyalmirigy-gyulladas-2krónikus, vagy idült hasnyálmirigy-gyulladásba, amikor már a hegesedés miatt a vezeték annyira beszűkül, hogy tartós elfolyási nehezítettséget okoz. A krónikus pankreatitisz inkább lassan, évek alatt kialakuló betegség.

Legfőbb oka a rendszeres alkoholfogyasztás. A folyamatosan ható toxikus ártalom miatt a mirigyállomány lassan sorvad, a hegesedés miatt a mirigyekből kivezető kis vezetékek elzáródnak, a fő vezeték (szakszóval ‘Wirsung-vezeték’) helyenként beszűkül, a szűkült szakaszok előtt kitágul, a pangó pankreásznedv (‘hasnyál’)  fehérjéi és a bikarbonát kicsapódnak, apró meszes köveket alkotnak, amik a maradék járatot is elzárják. Végül a mirigy a hegek miatt további regenerációra képtelen, és maradandó károsodást szenved.

A legfőbb tünet az állandó, időnként – főleg étkezés után – felerősödő fájdalom a felső hasban, baloldalon. A fájdalom jellemzően középre, övszerűen körbe és a hátba sugárzik. A betegek néha kitapasztalják, hogy bizonyos ételek (fűszeres, rostos, zsíros) kiváltják a fájdalmat, de gyakran nem is az elfogyasztott ételek minősége, hanem a mennyisége számít: ugyanabból az ételből tíz kanálnyi még nem, de tizenkét kanál már kiváltja a fájdalmat. A már említett alkoholérzékenység miatt a rohamot már egy-két korty szeszes ital is kiválthatja.

A betegek egy részénél a fájdalom nem állandó, hanem időnként kiújul és napokig tart. Jellemző, hogy a fájdalom háton fekve erősödik, felülve vagy előregörnyedve enyhül, mert a hasnyálmirigy mögötti idegdúcokra ilyenkor kisebb nyomás nehezedik.

Mivel a béltartalomhoz nem keveredik elég hasnyálmirigynedv, a hiányzó enzimek miatt az emésztés elégtelen, ezért a bél alsóbb szakaszaiba kerülő táplálék nem tud felszívódni és bélgörcsöket, felfúvódást, gázosodást okoz. A vastagbélbe kerülő emésztetlen anyagokat a bélbaktériumok kezdik bontani, és erjedés, rothadás révén bűzös, mérgező anyagok keletkeznek. A széklet jellemzően híg, bűzös, darabos, szokatlanul nagy mennyiségű, az emésztetlen zsírok és olajok miatt fényes, zsíros küllemű.

A ta
rtósan fennálló emésztési elégtelenség miatt
a szervezet energia-és tápanyaghiányt szenved, és jelentős fogyás jelentkezik. A fehérjék hiánya például vizesedést, ödémaképződést, a vashiány vérszegénységet, a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) hiánya különböző hiánytüneteket (bőrtünetek, csontritkulás, vérzékenység stb.) okozhat, és kialakul a krónikus felszívódási zavar (‘malabszorpció’) tünetegyüttese.

Felmerülhet a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának lehetősége is: A gyanú nem alaptalan, mert krónikus hasnyálmirigy-gyulladáshoz gyakran társul daganat is, sőt a kialakult gyulladásos, heges szövettömeg a képalkotó vizsgálatok során is a daganatot utánozza. A betegség természete ilyenkor csak a szövettani vizsgálat, illetve a feltáró műtét során derül ki.

A kialakult hasnyálmirigy-elégtelenség kezelésében, a panaszok és tünetek enyhítésében alapvető szerepet játszik a megfelelő diéta. A heveny fellángolások idején a szájon át történő táplálékbevitel teljes megszüntetése, csak folyadékpótlás szükséges. A feleslegesen termelődő gyomorsav csökkentésére megfelelő savszekréciót gátló gyógyszereket rendel az orvos.
A csökkent enzimtermelés pótlásár hasnyálmirigy enzim-készítmények állnak rendelkezésre, melyeket az egyéni szükséglet szerint kell adagolni. Tapasztalatok szerint a szójatartalmú diétás készítmények pl. természetesen fokozzák a mirigyállomány regenerációját.
Persze, amennyiben a hasnyálmirigy nagy része már tönkrement, a regeneráció elégtelen

4357
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]