8 leggyakoribb téma

A hasnyálmirigy központi szerepe

2527
HOZZÁSZÓLÁS:

Az emésztőrendszer évmilliók alatt kialakult, rendkívül bonyolult, finoman összehangolt semesztes-hasnyalmirigy-diabeteszzervek rendszere, amelyben minden szervnek megvan a feladata. Ezek az idegrendszer és számos hormon révén kapcsolatban állnak egymással. Bármelyik emésztőszerv károsodása vagy megbetegedése megzavarja ezt az egyensúlyt, és hatással van a többi szerv működésére is. Ebben a rendszerben fontos szerepet tölt be a hasnyálmirigy, orvosi nevén a pankreász.

A pankreász központi szerepét elhelyezkedése is mutatja: a hasüreg legvédettebb helyén, a gyomor mögött, a máj és a lép között található, hátulról a gerincoszlop és izomkötegek, laza kötőszövet védi.

A hasnyálmirigy anatómiája

10-12 cm hosszú, levél alakú puha szerv, nagy részét mirigyállomány alkotja, mely szőlőfürtszerű gömbökből (‘acinusokból’) áll, ezek mindegyike kis elvezető csatornákon engedi ki a hasnyálmirigynedvet. Ezek a kis csatornák egyesülve végül a fő pankreász-vezetéket (Wirsung-féle vezeték) alkotják, ami a nedvet a nyombél felé viszi.

Mielőtt elérné a nyombelet (a vékonybél kezdeti részét, közvetlenül a gyomor folytatását), egyesül a máj felől jövő közös epe vezetékkel, és a nyombélbe egy kis szemölcsszerű kidudorodással, a Vaterpapillával nyílik. Ez egy körkörös záróizmot rejt: az ‘Oddi-féle szfinkter‘, amely a vezetékeket elzárja a béltartalomtól, de a megfelelő időben megnyílik, és a hasnyálmirigynedv az epével együtt a táplálékhoz keveredik. Ez a hasnyálmirigy külső elválasztású (ún. exokrin) funkciója.

Bikarbonát, tripszin, inzulin…

A hasnyálmirigynedv nagy mennyiségű bikarbonátot tartalmaz, amelynek feladata a gyomor felől érkező sósav semlegesítése. Továbbá, aktiválja az emésztőenzimeket, amelyek a gyomor által előemésztett tápanyagokat tovább bontják kicsiny, felszívódásra alkalmas molekulákra.

A tripszin a fehérjéket, a lipáz a zsírokat, az amiláz a keményítőt és egyéb szénhidrátokat bontja. Ezek az enzimek inaktív, azaz gátolt formában termelődnek és szállítódnak, különben megemésztenék magát a hasnyálmirigyet is, és a bélben, a táplálékkal összekeveredve válnak hatásossá, vagyis aktiválódnak.

A természet zseniális és gazdaságos mérnök: a hasnyálmirigy mirigyállománya között hormontermelő sejtcsoportok vannak, a Langerhans (ejtsd: langerhansz)-szigetek, amelyek a cukorháztartás két legfontosabb hormonját, a vércukorszintet csökkentő inzulint, és a cukorszintet emelő glukagont termelik.
Ezek a mirigy bőséges bajszálér-hálózatán keresztül a véráramba kerülnek, tehát a hasnyálmirigy belső elválasztású (ún. endokrin) szerv is. A hasnyálmirigy megbetegedése esetén mindkét funkció károsodik.

2527
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]