8 leggyakoribb téma

Mit kell tudnia a heveny hashártyagyulladásról?

2522
HOZZÁSZÓLÁS:

A heveny hashártyagyulladás egy idegen folyadék (emésztőszervi tartalom, epe, vizelet, genny) behatolása a hashártyába.hashartya

Mi okozhatja?

A hashártya számos nagyon finom hártyából álló zárt üreg, amely beborítja az összes emésztőszervet és a hasfalat. A szervek, különösen az összehúzódó és sokat mozgó bélbetüremkedések, csúszását elősegítő könnyű nedvet választ ki.

A hashártyagyulladást leggyakrabban egy üreges szerv perforációja okozza (gyomor-patkóbél fekély, vakbélgyulladás, epevezetékek vagy epehólyag gyulladása, hasnyálmirigy-gyulladás, a vastagbél kiöblösödésének repedése, petevezeték-gyulladás stb.).

Az emésztő és a hasnyálmirigynedv irritálóbb és hevesebb fájdalmat vált ki, mint a bélsár anyagok, a genny, az epe vagy a vér (melynek a folyása észrevétlen maradhat). A hashártyagyulladás sürgős sebészeti beavatkozási típus, mert a hashártya nagyon rosszul tűri, a csaknem mindig fertőzéssel járó támadásokat.

Árulkodó tünetei

Hirtelen, „tőrdöfésszerű” hasfájásról van szó, amelyet hányás, nagyon rossz közérzet, láz és néha a bélműködés leállása kísér. A fájdalomgóc a perforált szervtől függ, de gyakran kisugárzik a hasra.

A fájdalom azonban diszkrétebb lehet vakbélgyulladás, petevezeték-gyulladás vagy lokalizált hashártyagyulladás esetén, tályog-féle zsebet alkotva, amiből körülhatárolhatóak a sérülések.

Mit kell tenni?

Az első tünetek megjelenésekor értesítsük az orvost; hívjuk a mentőket, ha a fájdalom nagyon erős vagy sokkos állapot esetén.

Diagnózis és orvosi kezelés

Az orvos vizsgálattal erősíti meg a hashártyagyulladás tényét: fájdalom, a hasfalizmok összehúzódásával („faszerű has”), a fájdalom néha érinti a végbelet vagy a hüvelyt.

Néhány gyors vizsgálat és rövid reanimáció után, a beteget a sebészhez irányítják, aki sürgősen megműti, hogy megállapítsa a sérüléseket, és rendbe hozza, dréncsövet hagyva a sebben. Ritkán fordul elő a beavatkozás elhalasztása.

2522
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]